Arjan van der Eijk De Echte Bakker in Bergambacht kreeg de liefde voor zijn vak van jongs af aan mee. Als jonge tiener wist hij het al zeker: hij wilde bakker worden, net als zijn vader.

Inmiddels zeggen zijn drie kinderen hetzelfde. Oudste dochter Evelien (14) helpt al regelmatig in de bakkerij. Haar opa en oma, Arjans ouders, openden op 1 juni 1971 in Haastrecht hun eerste winkel. Later kwamen er winkels bij in Bergambacht en Gouda. De bakkerij is nog altijd gevestigd in Haastrecht.

Stroopkoeken

“Onze specialiteit zijn de stroopkoeken”, vertelt Arjan. “Twee dunne, brosse wafels met stroop ertussen, bereid met 100 procent roomboter. We noemen ze Havenkoeken, omdat we gevestigd zijn aan de Grote Haven in Haastrecht. Vroeger was hier ook echt een haven; vlak voor de deur werden de boten gelost die over de IJssel kwamen aangevaren.” Wat onderscheidt de stroopkoeken uit zijn bakkerij van die in een supermarkt? “Die van ons hebben een vollere smaak. De grondstoffen moeten top zijn, dan krijg je een topproduct.”

In de bakkerij werken acht mensen: drie broodbakkers, drie banketbakkers en twee leerling bakkers. Midden in de nacht beginnen de broodbakkers met deeg kneden. “Ze mengen bloem, gist, zout, water en wat hulpgrondstoffen.” Lachend: “En een hoop liefde natuurlijk.” Het mengen gebeurt in de kneedmachines. Op de display van een van de machines toetst Arjan het aantal kilo’s bloem in en legt uit: “Dan verschijnt automatisch het gewicht van de overige ingrediënten. Zo heb je steeds hetzelfde product, van een constante kwaliteit. Na het kneden volgen er verschillende rijsprocessen, dat duurt in totaal anderhalf uur. Daarna gaan de broden een uur de oven in.”

Desembrood

Een prachtig ambachtelijk product is het desembrood. “Zo’n brood is wel twaalf uur onderweg. Doordat het vochtpercentage hoger is, moeten we deze broden met de hand verwerken. Het voordeel van deze receptuur is dat het brood langer mals blijft. Het desembrood bakken we voor het weekeinde.”

Gevraagd naar zijn eigen favoriete product zegt Arjan met een glimlach: “Harde mokka. Dat is een gebakje van koek met daarop mokkacrème, daaroverheen fondant met mokkasmaak en crème bovenop. Overigens maken we ook mokkagebak met zachte cake.” Alle producten in de winkels van Van der Eijk worden in de eigen bakkerij gemaakt. Bij klanten is een van de broden favoriet. “Het meergranen zonnepit verkopen we het best, in al onze winkels.”

Plezier

Arjan werkt gemiddeld zestig uur per week. Hij zegt het lachend. “Het is een hobby hè. Mooie producten maken waar mensen van kunnen genieten, of dat nou een lekker brood is, een heerlijk taartje of een mooie koek, daar heb ik plezier in. Ik hou van de creativiteit die nodig is voor ons vak en van met je handen bezig zijn.”