Sieraden met de hand bewerken zoals dat al vele eeuwen gebeurt combineren met de nieuwste technieken en machines van de 21e eeuw: bij De Vaal combineren ze graag het beste van twee werelden. In deze editie van de rubriek ‘Vakmanschap is…’  vertellen Jan de Vaal en zijn dochter Jolijn over hoe ze hiermee de kwaliteit van hun aanbod op een nog hoger peil brengen.

Met ragfijne instrumenten zijn goudsmeden in de werkplaats van De Vaal geconcentreerd bezig om sieraden hun uiteindelijke vorm te geven. De stilte wordt alleen onderbroken door het geruis van een brander en het zachte geklop van kleine hamers. Je kunt hier, als je door je oogharen kijkt, de tijd zomaar een paar honderd jaar terugdraaien. Het familiebedrijf heeft ook een moderne kant, zo laten Jan en Jolijn de Vaal zien op de eerste verdieping. “Hier staat onze 3D-printer. Daarmee kunnen we de sieraden, die we zelf ontwerpen, snel en zeer nauwkeurig vormgeven. Het grote voordeel is met name dat gedetailleerd ontwerpen toch betaalbaar blijft. Handmatig kun je ze wel maken, maar door de grote hoeveelheid arbeid wordt het vaak te kostbaar.”

Handwerk komt er nog steeds bij kijken. Het afwerken van de sieraden gebeurt nog op de traditionele manier. Wesley de Vaal laat een onderdeel daarvan zien in de werkplaats. “Deze ring is met behulp van de 3D-printer gemaakt, maar ik ga nu de edelsteen erin zetten. Daarvoor maak ik gebruik van diverse kleine hamers om hem vast in de zetting te kloppen.” Jan vult hem aan: “De meerwaarde van het printen zit hem er ook in dat de kwaliteit van het eindproduct hoger is. Om een voorbeeld te geven: je hoeft kleine onderdelen niet aan elkaar te solderen. Solderen betekent altijd kleine verkleuringen en andere minieme aantastingen van het sieraad.”

Met deze en andere technieken blijft De Vaal zich voortdurend vernieuwen. Geen overbodige luxe, want de vraag naar maatwerk en gepersonaliseerde sieraden zit in de lift. Denk bijvoorbeeld aan het omvormen van oude familiejuwelen tot compleet nieuwe sieraden, waarbij het materiaal wordt hergebruikt. “De emotionele waarde blijft dan bestaan, maar je krijgt wel een sieraad zoals je dat zelf graag wilt dragen. Wij bieden daarbij ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een vingerafdruk, een foto of een opschrift in het handschrift van een geliefde aan te brengen”, vertelt Jolijn. “Bij ons is de combinatie van juwelier en goudsmid de praktijk van alledag, maar in de markt zie je dat die twee groepen ook steeds meer naar elkaar toe groeien.”

Voor het Krimpenerwaardse familiebedrijf, met inmiddels vestigingen in Bergambacht en Schoonhoven, zien ze daar zeker vooruitgang in. “Als goudsmeden weten we wat er kan en wat technisch haalbaar is, zodat we als juwelier onze klanten op maat van advies kunnen voorzien. Overigens werken we zeker niet alleen voor particulieren; in onze werkplaats verwerken we met onze acht vaste goudsmeden vele opdrachten van collega-goudsmeden, juweliers en ontwerpers.”

Bij De Vaal zijn ze ervan overtuigd: het eeuwenoude ambacht heeft in combinatie met de nieuwste technieken volop toekomst en biedt alleen maar meer mogelijkheden voor de klanten. En het creatieve deel van het werk blijft voor honderd procent overeind. Jan: “Kijk, hier in de vitrine hebben we de sieradenlijn van onze zoon Wesley liggen. Zo wordt het vak van goudsmid in ons bedrijf voortgezet, inmiddels alweer door de zesde generatie: onze kinderen Sander, Wesley en Jolijn.”