Atelier Speksnijder is één van de weinige bruidshuizen in Nederland met een eigen atelier in huis. Joke Speksnijder en Hans Bel geven een kijkje achter de schermen. De bruidsafdeling is gevestigd op de bovenste etage van het Bergambachtse modehuis. Er hangen honderden trouwjurken klaar om gepast te worden. Op dezelfde etage schuilt achter een deur het atelier.

Hier werken dagelijks zo’n drie tot zeven coupeuses aan trouwjurken. Ze korten te lange jurken in, perfectioneren de pasvorm of passen de applicaties op de jurken aan. Een service die door veel klanten wordt gewaardeerd.

Strapless

“Veel jurken hebben tegenwoordig een lage rug of een strapless bovenlijfje, maar niet iedere bruid wil dat. Terwijl de bruid in de paskamer wacht, pakken we in het atelier een applicatie zodat we direct kunnen laten zien hoe we de jurk kunnen vermaken”, vertelt Joke, bedrijfsleider bij Atelier Speksnijder.

Wanneer de klant akkoord is, bestelt Speksnijder de jurk met daarbij los nog extra applicaties. Deze gebruiken ze bijvoorbeeld om een hogere rug te creëren of om mouwtjes aan een strapless jurk te maken. “Dit doen we helemaal naar wens van de klant. Eigenlijk kunnen we echt alles maken wat de klant vraagt.”

Daarnaast heeft Atelier Speksnijder alle mogelijke accessoires in huis: sluiers, tiara’s, lingerie, schoenen. Ook hier is het atelier een grote meerwaarde. Zo kunnen schoenen in iedere gewenste kleur worden gespoten en zijn er meerdere opties om je bruidskleding te personaliseren.

TS-Tailormade

Ook voor de bruidegom biedt Speksnijder maatwerk. Onder de naam TS-Tailormade – TS-Tailormade, de letters TS verwijzen naar de grondlegger én naar de huidige generatie Teunis Speksnijder. Deze drukken het ambacht van weleer uit in de uitvoering van nu– levert Speksnijder maatwerk kostuums. Mannen kunnen uit honderden stalen kiezen voor de stof en kleur.

Moodboard

Om hen op weg te helpen maakt Speksnijder een moodboard op basis van vooraf aangegeven wensen. Bedrijfsleider Hans Bel: “Zo laten we zien hoe de verschillende combinaties eruit zien. Vroeger werd een trouwpak maar één keer gedragen en kozen mannen voor een chique, glanzende stof.”

Peaky Blinders

Tegenwoordig is het belangrijk dat je het pak kunt doordragen. “Steeds meer mannen kiezen voor een meer vintage, Peaky Blinders-stijl. Zeker het jasje en de gilet zijn dan heel goed met een jeans te combineren.”

“De maatpakken zijn overigens niet alleen voor bruiloften, we leveren deze ook aan bijvoorbeeld zakenmannen.”

Het pak wordt professioneel aangemeten door de specialisten van Speksnijder en volledig op maat gemaakt.

Daarnaast is het mogelijk om het pak te personaliseren. Bijvoorbeeld met de trouwdatum onder de kraag geborduurd, initialen aan de binnenzijde van het jasje of een stropdas van dezelfde stof als de trouwjurk.

In het Schoenenkabinet vindt de man bijpassende schoenen. Bel: “De bruidegom krijgt bij ons net zoveel aandacht als de bruid. En ook voor hen geldt: we kunnen alles maken wat ze vragen.”