De mensen in haar omgeving kunnen Petra van ‘t Bonte Schaep precies uittekenen: met een haakwerkje in de hand. Ze zit het liefst altijd te haken. Thuis, op vakantie of tijdens de haaklessen bij ’t Bonte Schaep, waar ze probeert haar cursisten de fijne kneepjes aan te leren. Haken oubollig? Welnee, haken is hip!

Het is een typisch geval van je hobby je werk maken. Petra kwam 26 jaar geleden binnenlopen bij ’t Bonte Schaep voor naailes. “Ik moest broeken korter maken en kon nog geen knoop aanzetten”, vertelt Petra lachend. “Het was meteen heel gezellig met elkaar. Christien is meer een vriendin dan een baas. Vijf jaar geleden mocht ik hier, na een periode van dertien jaar ertussenuit te zijn geweest, weer terug komen.” Handwerken was al een passie voor Petra, maar haken vindt ze wel het leukste. “En haken is de beste therapie voor iedereen, lekker bezig zijn, en de rest even vergeten.”

Petra probeert haar tips en tricks op haakgebied over te brengen tijdens de haakcursussen, die ze thuis voorbereidt. “We hebben allemaal verschillende haakgroepen. Vaak starten de cursisten als beginner en tijdens het project vragen ze al wat het volgende project gaat worden. Het is leuk en gezellig om in een groep te haken, je leert van elkaar en ik leer daar ook weer veel van. En vergeet het sociale aspect niet; het is echt een uitje voor veel mensen.”

“Ik ben een klein beetje perfectionist, als ik een haakwerkje van een cursist zie waar een fout in zit dan is het echt uithalen en opnieuw beginnen. Met vallen en opstaan, dat werkt met haken ook zo. En ook daar leer je van.” Een van de andere passies van Petra is wandelen. Op vakantie heeft ze een mooie huttentocht in de bergen gedaan. “Het is prachtig zo hoog in de bergen. Geen auto’s, maar rust. Roofvogels, gemzen en marmotten, geweldig! Maar er gaat wel een haakwerkje mee in de rugtas.” Thuis heeft ze ook meerdere haakprojecten liggen. “Afwisseling is altijd fijn, ik kan wel een eigen winkeltje beginnen”, roept Petra lachend. Maar minder haken? Dat komt niet in haar op. “Ik haal er zoveel voldoening uit. Ik zou het echt niet willen missen.”