We lopen bij Simon Rietdijk van Bergambacht Optiek binnen om eens uitgebreid te praten over zijn vak. Tijdens het gesprek blijkt dat Simon nog zoveel meer is dan alleen een opticien. Een ondernemer die niet stil kan zitten en vol passie vertelt over alles wat hem bezighoudt.

 

Zodra we de winkel binnenlopen, biedt Simon Rietdijk, eigenaar van Bergambacht Optiek, een stoel en een kop koffie aan. Als er tijdens ons gesprek een klant binnenkomt met haar bril in haar handen met de mededeling dat het schroefje een beetje loszit, veert Simon op en gaat hij haar meteen helpen. Deze man heeft zijn servicehart op de juiste plek zitten.

 

Als de klant weer tevreden de winkel heeft verlaten loopt Simon ons vooruit naar de ruimte waar alle meetapparatuur staat. Trots toont hij de apparaten die voor de oogonderzoeken allemaal noodzakelijk zijn. “Kijk, met dat apparaat kun je de brilcorrectie bepalen met metingen van licht op verschillende golflengtes. Als je bijvoorbeeld niet zo goed meer ziet in het donker, kunnen we zo de optimale brilcorrectie bepalen. De meeste oogmeetapparaten meten een sterkte in stappen afgerond per 0,25. Wanneer maximale correctie van de ogen wenselijk is kunnen wij dat aanbieden in bijvoorbeeld 0,38 of 0,13. En dat vind ik heel belangrijk; je ogen nauwkeurig laten opmeten door gecertificeerde deskundigen. Anders krijg je hetzelfde effect als dat je nieuwe banden laat monteren op je auto, maar je vergeet ze uit te balanceren.”