Het ambacht van slager is al duizenden jaren oud, maar voor Fred van Laar (62) is het tegelijkertijd elke dag weer nieuw. De eigenaar van de gelijknamige slagerij in de Winkelhof waakt ervoor om op de automatische piloot te gaan werken en investeert daar ook in. Een goed voorbeeld is de slager annex kok die begin deze maand aan de slag ging in de Berg(ambachtelijke) slagerij. “Die hebben we aangetrokken met nadrukkelijk het doel om te vernieuwen, om ons te inspireren en uit te dagen om buiten de lijntjes te kleuren”, knikt Fred van Laar. “Naast het dagelijkse contact met onze klanten vind ik dat het mooiste aan ons vak: inspelen op wat er gebeurt in de markt en waar behoefte aan is.”

De liefde voor het ambacht kreeg hij niet van thuis mee. Na de mavo was er binnen hetarbeidersgezin waar Van Laar in opgroeide weinig discussie over wat er nu moest gebeuren. “Aan de slag, geld verdienen. Ik kreeg een baan in een worstenfabriek.” En met een lach: “Als je vraagt naar mijn top drie van beroepen, dan zeg ik profvoetballer, tandarts en  concertdirigent. Ik houd veel van klassieke muziek, vandaar. Maar je rolt erin, het bevalt goed. En inmiddels hebben we een zaak waarvan mijn dochter en zoon zouden zeggen: ‘Daar rijden we graag een blokje voor om’.”

Voordat het zover was kende hij een afwisselende carrière in de vleesbranche, die hem via onder meer een abattoir en de slagersafdeling van een Albert Heijn naar de eigen winkel in de Hoofdstraat voerde. Het ambacht zelf leerde hij deels in de schoolbanken – zo volgde hij de opleiding van de slagersvakschool en die van meesterworstmaker – maar vooral in de praktijk. “Uiteindelijk leer je de kneepjes van het vak door er voortdurend mee bezig te zijn”, bevestigt hij.

En dat doet hij, vele uren per week, met liefde. Niet alleen: Fred van Laar weet een team van medewerkers om zich heen die zijn passie voor het slagersvak delen. Zo is Janneke even verderop bezig om ambachtelijke worst te draaien. In echte varkensdarmen, net als vroeger, maar wel met behulp van moderne apparatuur. “Want het is en blijft een ambacht waarbij werken met de handen centraal staat, maar de ontwikkelingen zijn aan ons niet voorbij  gegaan. We werken met de nieuwste machines en hebben een webshop. Je moet bij de tijd blijven.”

Datzelfde geldt voor het assortiment. Het klassieke speklapje en de karbonades maken daar nog steeds deel vanuit, maar ze zijn op hun retour. Kant-en-klare maaltijden, scharrelvlees, die zijn aan een opmars bezig. “Voor ons is dit geen eendagsvlieg, we verkopen dit al twintig jaar. Met vlees van dieren die een goed leven hebben gehad, zijn we al veel langer bezig.  Voor ons is belangrijk dat we verkopen wat we zelf ook op ons bord zouden willen krijgen. De maaltijden maken we trouwens voor 95 procent ook in eigen huis. Dagelijks maken we tussen de twintig en 25 maaltijden, waarin bij de bereiding veel verse groenten gaan.  Daarmee voorzien we in de wens van de klanten die snel hun eten klaar willen hebben, maar tegelijkertijd bij ons wel een ambachtelijke, gezonde en vers bereide maaltijd krijgen.”

Het slagersvak gaat al duizenden jaren mee en het heeft zeker ook de toekomst, daarvan is Fred van Laar overtuigd. “Maar ik weet even zeker dat onze slagerij er over tien jaar heel anders uit zal zien. Ik denk dat de nadruk meer op maaltijden en minder op vlees zal gaan liggen. Of je hebt straks de combinatie van een slagerswinkel met een steakrestaurant, het zou zomaar kunnen.”

Daar zal hij zelf dan niet meer voor tekenen; zoon Frank staat al in de coulissen klaar om vanaf 2022 in de zaak te komen. “En daar ben ik heel trots op. Het is mooi om te zien hoe hij net als ik er heel gedreven mee bezig is. Sterker nog, hij is misschien nog wel meer een slager dan dat ik ben.”

Lees meer over Slagerij van Laar