“Mensen werken veel meer aan hun gezondheid tegenwoordig”, signaleert Dorien van Tienderen met groot plezier. Ze is gespecialiseerd in preventieve geneeskunde en al haar leven lang drogist. Sinds twee jaar is ze bedrijfsleider bij DA Rodenburg.

Hoe vind je het om in Bergambacht te werken?
“De klanten zijn heel leuk en vriendelijk. Ze zijn altijd in voor een praatje en nemen veel van je aan. Ik werk al sinds mijn vijftiende in een drogisterij en heb achttien jaar lang een eigen DA gehad in Leiden. Het is heel fijn dat ik van Wim Rodenburg de vrije hand krijg.”

Je studeert ook orthomoleculaire geneeskunde. Wat is dat precies?
“Orthomoleculaire geneeskunde draait om preventie en maakt alleen gebruik van middelen die bekend zijn voor het lichaam. Voeding is een belangrijk onderdeel. Ik heb altijd al de cursussen van leveranciers gevolgd, maar ik wilde dieper gaan, alles weten, specifiek op de persoon gericht advies kunnen geven. Met een eigen zaak en twee kinderen kwam het er niet van. Ik heb nu eindelijk tijd. In november start het tweede jaar én start ik met een studie medische basiskennis. Ik heb al zoveel geleerd!”

Waarom is preventie belangrijk?
“Het voorkomt klachten, het scheelt medische kosten en het ontlast de huisarts. Met een goed immuunsysteem word je minder snel ziek. Zink en Vitamine D zijn daarin bijvoorbeeld belangrijk. Mensen kunnen er zoveel baat bij hebben. Gisteren nog kwam er een 50+’er met veel spierpijn in de winkel. Ze slikte er pijnstillers tegen, maar dat verlaagt je weerstand. Ik heb vitamine D aangeraden. Dat krijg je te weinig binnen wanneer je geen boter eet en altijd met zonnebrand op naar buiten gaat. Ons voedsel is tegenwoordig ook minder vitaminerijk, omdat het in de koelcel rijpt in plaats van op het land. Gelukkig hebben hier nog veel mensen een eigen moestuin.”

DA Rodenburg is de eerste drogist die samenwerkt met zorgprofessionals. Hoe vind je dat?
“Het is een uitdaging en ik vind het helemaal geweldig dat ik daarbij mag zijn. Alle drogisten in Nederland kijken naar ons. Iedere eerste maandag van de maand is preventieverpleegkundige Anneke Segers bij ons in de winkel. Mensen kunnen haar advies vragen en bijvoorbeeld hun cholesterol of suiker laten prikken. Heel laagdrempelig. Zo ontlasten we de huisarts én kunnen we mensen die dat nodig hebben een zetje geven om de huisarts te bezoeken. Op 29 oktober houden we ook een gezondheidsdag, met meerdere zorgprofessionals in de winkel. Er is van oudsher altijd scepsis geweest over ons vak. Gelukkig is dat nu aan het veranderen en worden we steeds meer verweven met de zorgprofessionals.”